Herkes için Kapsayıcı Yazılım: DOSTEXT

Her yıl eylül ayının son haftasında gerçekleşen Uluslararası Sağırlar Haftası[1] 1958 yılında yapılan bir kongrede hayat bulur. Dünya Sağırlar Federasyonu tarafından Roma’da toplanan kongre ile alınan karar, günümüzde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 125 ülkenin üyeliği ile[2] sürdürülmektedir. 2022 teması “Kapsayıcılık” olan etkinlikler, bu sene, 19 – 25 Eylül tarihlerine denk geliyor. Herkes için kapsayıcı topluluklar oluşturma fikriyle yapılan çalışmalar, Uluslararası İşaret Dilleri Günü etkinlikleriyle de ayrı bir nitelik kazanıyor. Başlangıcından bu yana, özellikle işaret dilinde eğitim ve bilgiye erişim odaklı çalışmalar, uluslararası ölçeğiyle görünürlüğünü arttırmış durumda. Teknoloji ve bilgiye erişimin artık hayal olmaktan çıkıp niteliği ile tartışıldığı dünyamızda DOSTEXT de doğru ve gerekli iletişim için çalışıyor. Bir insan hakkı olarak ana dilde eğitim ve bilgiye doğru erişim için geliştirdiği yazılım ile dili bir engel olmaktan çıkarıyor. DOSTEXT, işaret dili çevirilerinde karşılıklı diyalog ortamlarını öngören bir yazılım. Yalnız sağır ve işitme engelliler için değil, işaret dilinin bilgisiyle işitenlere de hitap ettiği için birleştirici. Eşitliği herkes için hedefleyen DOSTEXT Projesi, tam da bu yüzden kapsayıcı.

İlk Adım Türk İşaret Dili

Türkiye’den çıkan bir yazılım olarak DOSTEXT, animasyona uygulanacak girdileri, Türk İşaret Dili (TİD) ile toplamaya çoktan başladı. İnternette bulunabilecek tüm yazılı ve işitsel verileri anında ve doğru bir şekilde çevirme hedefine kendi kültürüne ait dil ile başladığı için de temeli sağlam. Türkiye’deki sağır ve işiten bireyler ile başlayacak yolculuğun büyüklüğü, teknolojisiyle dünyayı hedeflemekte. Yazılım, dil ve kültür ilişkisinin bilincinde. Süreç içerisinde geliştirilecek yeni çeviri bilgileri adına bu, kalıcılık ve tazelik demek. Zamanla değişen dil böylece yakalanabileceği için DOSTEXT, her daim kendini yenileyen bir uygulama olarak kalacak.

DOSTEXT Her Gün İçin Çalışıyor

İçinde bulunduğumuz hafta, işitme engelli ve sağır bireylere adanmış. Belirli günler ve haftalar arasında en değerlilerden biri bu. Görünürlüğü yıllar içinde artan sağır kültürü ve işaret dili çalışmalarını takip eden DOSTEXT, dilin temel bir insan hakkı olduğunun farkında. Bunun için de öncelikle eğitim, sağlık ve hukuk gibi kritik alanlar kadar medya, sanat, bilim ve akla gelebilecek tüm diğer veriye erişimi hedefliyor. Dezavantajları ortadan kaldırmadan eşitlik olamayacağını biliyor ve kapsıyor: DOSTEXT engelleri, gelecek her gün için kaldırıyor!


[1] Orj. En. International Week of The Deaf

[2] http://wfdeaf.org/who-we-are/our-story/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir