İşitme Engelli Dostu İş Yerleri

Günümüzde işitme engellilerin yaşadığı en büyük zorluklardan biri, kendilerine uygun bir iş bulamamalarıdır. Engelli bireylerin işe alımı, iyileştirilmesi gereken konuların başında görülmektedir. Bununla birlikte, çalışma ortamındaki koşulların uygunluğu büyük önem arz etmektedir. İşitme engelli bireylere uygun koşulların yokluğu, bireye kendini kanıtlamak için fazladan efor harcaması gerektiğini düşündürmektedir. Eşitlikçi yaklaşıma sahip işitme engelli dostu iş yerleriyle, işitme engelli bireyler de fazla yüklerinden kurtulmuş olacaklardır. Bunun için de, işitme engellilerin ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Peki işitme engelli dostu iş yerleri nasıl oluşturulur?

Personellerin İşitme Engelli Bireyler Konusunda Eğitim Almasını Sağlayın

Çalışma ortamını herkes adına daha iyi bir yer haline getirmek için bilgilendirme gereklidir. Her çalışanın işitme engellilik hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak ilk önemli adımdır. İşiten çalışanları, işitme engellilerin karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgilendirmek, kişilerarası iletişimdeki iyileşmenin de yolunu açacaktır.

İşaret Dili Eğitimi Vermek

Çalışanlara işaret dili eğitimi vermek, işitme engelli bireyler ile iletişim kurma anlamında engelleri büyük ölçüde azaltır. Bunun için de işaret dilini tam kapsamıyla öğrenmek çabucak mümkün olmasa bile temel eğitimler verilmelidir. Bu pratik, sağlıklı bir iletişimin de yolunu açacaktır. Ayrıca bu durum, çalışanlar arasında daha samimi bir ortama vesile olur.

İşitme Engellilere Uygun Araçlar Kullanmak

Çalışma ortamındaki kimi gereçlerin işitme engellilere uygun hale getirilmesi gerekir. Anlaşılırlık ve güvenilirlik noktasında bu detay oldukça önemlidir. Örneğin, sesli zil ve saat gibi göstergelere, işitme engelli dostu yanıp sönen ışık uyarısı eklenmelidir. Ayrıca, yangın vb. acil durum çağrılarında da ışık ve titreşimden yararlanmak hayati önem taşır.

DOSTEXT ile İşitme Engelli Dostu İş Yerleri

Dezavantajlı bireylerin sorunlarına çözümler hedefleyen DOSTEXT, işitme engelli dostu iş yerleri için büyük bir kolaylaştırıcıdır. Olası iletişim sorunlarına karşılıklı olarak üreteceği çözüm ile, iş yerlerindeki gereklilikleri de görmektedir. Örneğin DOSTEXT, elektronik dünyada bulunan tüm yazılı ve işitsel veriyi işaret diline çevirme hedefiyle öne çıkar. Bu şekilde, işitme engelli bireylerin bilgiye erişimde yaşayabileceği sorunları ortadan kaldıracağı için nitelikli bir çalışma ortamı yaratır. DOSTEXT böylece, milyonlarca insanın eğitim, çalışma ve sosyal hayatına ‘yorulmadan’ katılımını sağlar. Bireyler en temel haklarından yararlanırken engeller ortadan kalmış olur. DOSTEXT olarak, işitme engelli iş yerleri kurulmasına sağlayacağımız çok yönlü katkıya inanıyoruz.


Yararlanılan Kaynaklar

https://www.npr.org/2019/01/13/673250200/deaf-and-unemployed-taking-matters-into-their-own-hands

https://www.avinstallations.co.uk/how-to-make-your-business-accessible-for-deaf-and-hard-of-hearing-customers/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir